לתפארת מדינת ישראל – מנגל החלומות

סינטה ונתח קצבים • נקניקיות אליפות • שקדי עגל ולבבות אווז • שרימפס חריפים • קבב ביתי ועוד ועוד • זה מה שעושה לחבר'ה שלי טוב בערב יום העצמאות • כי מה שטוב בשבילנו, טוב בשביל המדינה

בלוח השנה יש כמה ימים כאלה. ימים שבהם כל בן אדם שני שואל אותך "נו, אז מה אתה עושה הערב?" או "איפה אתה חוגג?". פורים, ולנטיין, סילבסטר, יום העצמאות. אולי גם ליל הסדר. ימים כאלה שבהם לכולם ברור שצריך לעשות "משהו" יוצא דופן – למרות שברוב הפעמים לא ברור מהו בדיוק אותו "משהו" ערטילאי. בדרך כלל זה נגמר במסיבה צפופה מדי, יקרה מדי ורועשת מדי, או בתופעות ספריי קצף והמוני בני תשחורת שסובבים אותך מכל פינה. ולפעמים, כמו במקרה שלי ושל החברים הטובים שלי, זה נגמר במסורת אלטרנטיבית והרבה יותר נעימה.

מתישהו לפני כמה שנים (שש, אולי שבע) הבנתי שבמקום לחפש בכל יום עצמאות מחדש את המסיבה הכי נכונה, לשלם 100 שקל בכניסה, לשתות וודקה חרבות עם רד בול ולקבל מרפקים בצלעות ודריכות עם עקבים, עדיף פשוט לשבת עם החבר'ה שלך וליהנות. במקום מרפקים לצלעות – צלעות טלה. אז החלטתי שאת המנגל המסורתי של החברים נעביר לערב יום העצמאות, וככה נהרוג שתי כבשים במכה: גם לא נצטרך לחשוב לאן לצאת כדי, וגם לא נצטרך סתם לצאת בסופו של דבר, אחרי שלא נצליח לחשוב לאן לצאת כדי לשבור שגרה.

קבב אל וואד

המתכונת פשוטה מאוד. יוצאים לדרך משהו כמו שעה אחרי הזיקוקים בהר הרצל, וממשיכים עד שבקבוק הוודקה האחרון מתרוקן והקינוח המסורתי (עוגת בננות הפוכה ועוגת סופלה שוקולד – התרומה של אמא שלי לאירוע) נאכל. בדרך כלל זה קורה אי שם בסביבות ארבע בבוקר. מה עושים בין לבין? בעיקר אוכלים מצעד אינסופי של בשרים ושאר הפתעות, שלכולן מכנה משותף אחד – הן מגיעות מהגריל. יש כמה סלטים קבועים וקצת חומוס וטחינה כדי להחליק את הכל בדרך לבטן, אבל הכוכבים האמיתיים הם הדברים שפעם הלכו או שחו (אבל לא עפו. כי עוף, כידוע, זה סוג של ירק).

פס הבשרים, רגע לפני הדלקת המשואות והגריל. ערוך ומוכן למסדר

פס הסלטים

אז מה היה לנו שם השנה? קודם כל, הדברים הבסיסיים, ששום משתה מנגל שמכבד את עצמו אינו שלם בלעדיהם. מאבו חילווה הגיעו צלעות הטלה החמודות שלו, שאותן אני אוהב למשוח במעט שמן זית ובהרבה קליפת לימון מגורדת ותימין לימוני משגע. זה נותן לבשר הטלה ניחוח מיוחד מאוד לדעתי, שמזכיר לי משום מה את יוון.

צלעות טלה מקבלות את הניחוח של יוון. אז מה אם זה יום העצמאות של ישראל?

את הקבבים אני מכין בעצמי. הבשר הטחון מאבו חילווה (עם לא מעט שומן כבש), והתוספות הן בצל ופטרוזיליה קצוצים דק, מעט פלפל ירוק חריף קצוץ, כמון, מעט קינמון, מלח ופלפל. סטנדרטי, אבל טעים. הם שימשו על תקן המנה הראשונה, והלכו יופי עם סלט החציל הקלוי הטבעי וקצת טחינה (אבל בלי פיתה. פיתה זה טעות של מתחילים).

אמא שלי היא דוגמנית ידיים מפוספסת. וגם מקבבת מקצועית מפוספסת

את הבשר האדום סיפק גיתי זמיר היקר ממשק זמיר בטירה. נתח הקצבים שלו, בתיבול של מלח ופלפל בלבד, היה מפוצץ בטעם כמו שרק נתח קצבים יכול להיות. כמו שלמדתי מגיתי בביקור אצלו צליתי את הנתח שלם לגמרי, כולל הקרום הדק והקשה שעוטף אותו. בצלייה הקרום מתקשה ומתייבש כך שקל להסיר אותו לאחר מכן (קצת כמו עור של עוף צלוי), אבל הוא מגן על הבשר מפני התייבשות ושומר עליו עסיסי.

מבתרים את נתח הקצבים. אולי מבתקים זה מונח יותר מדויק במקרה הזה

את הסינטה השלמה (3.2 קילו) עטפתי בתערובת של פלפל שחור וגרעיני כוסברה קלויים קלות שאותם טחנתי בעצמי, ובכמה ענפי רוזמרין. סינטה הוא נתח הבשר שאני הכי אוהב, וזו של משק זמיר עמדה בציפיות. זה אמנם לא סינטה שמיושנת על העצם בתלייה יבשה (מהסוג שאפשר לקבל במסעדות עלית סטייל הרברט סמואל וטוטו) אבל ביחס למחיר הראוי ביותר (92 ₪ לקילו), וכשצריך כמויות גדולות, מדובר באופציה מצוינת.

חבל שקראסט התבלינים קצת מסתיר לכם כמה יפה הסינטה הזו הייתה משוישת

לכל מי שמעוניין לצלות נתחים שלמים מהגודל הזה על מנגל או גריל גז, אני ממליץ בחום על הצטיידות במדחום בשר, שיחסוך מכם את עבודת הניחוש והצורך לחתוך ולדקור את הבשר כדי להציץ לתוכו. כשהמחוג במדחום הבשר שלי הראה מדיום רייר הורדתי את הנתח מהאש ונתתי לו לנוח בערך רבע שעה (שבמהלכן הוא התבשל עוד קצת מהחום הפנימי). התוצאה, תסכימו איתי, נראית לא רע בכלל.

טבע דומם

הקלישאה השחוקה "אוהבים נקניקיות?" מקבלת משנה תוקף אצלנו בחבר'ה מדי שנה. במנגל 2011, אחרי שנים בהן שמרתי אמונים לאלן טלמור ונקניקיותיו המשובחות, החלטתי לרענן את הגיזרה. למשימה נבחרו ארבעה סוגים מתוך המבחר הגדול והנהדר של נתי מנשה מהוויטרינה.נקניקיות אקפולקו עמוסות כמון היו חריפות כמו שצריך, הליסבון הציגו בשר לבן טחון גס יחסית ועם הרבה שומן, וגם שתי הפשוטות יותר – הברלין והמינכן, היו נהדרות, בעיקר בזכות המעטפת שהפכה פריכה במיוחד אחרי הצלייה הקצרה.

לוויטרינה עדיין אין סניף בירושלים, וחבל. אבל זה די קרוב

מכיוון שיש גבול לכמה בשר אפשר לאכול, הוספתי השנה קצת פירות. ים. השרימפס קיבלו מרינדה של פלפלי צ'יפוטלה (משומרים ברוטב אדובו חלוד, חריף ומעושן) ותפוזים קצוצים גס (עם המיץ). המרינדה הזו נותנת לשרימפס טעם שאחרי הצריבה על הגריל הופך לכזה שמעיף אותך בבת אחת לעולם טרופי או קאריבי כלשהו.

שיפודי שרימפס בצ'יפוטלה ותפוזים

הקלמרי לעומת זאת נשאר באזור הים תיכוני – אחרי שהות קצרה בקערה בחברת שמן זית, מיץ לימון, פלפל ירוק חריף קצוץ ומעט כוסברה, ועם פיזור של מלח גס אחרי הצלייה, הם היו טעימים מאוד. אני אמנם חובב מאוד גדול של קלמרי צרוב (בשונה ממטוגן), אבל אפילו מי שלא מתעלפים בדרך כלל מהשקיקים הלבנים האלה חיסלו אותם הפעם.

קלמרי בצביון ים תיכוני לפני

קלמרי בצביון ים תיכוני אחרי

עוף, כמו שכבר אמרתי, הוא מחוץ לתחום אצלנו, ועל שיפודי פרגיות אין באמת מה לדבר. אבל אווז זה משהו אחר, ולבבות אווז זה משהו אחר לגמרי. אם טרם נחשפתם לפלא ואתם חובבי לבבות עוף אני ממליץ בחום. לבבות האווז הם גדולים הרבה יותר (בערך כמו שלושה לבבות עוף מחוברים) ובשרניים במיוחד. תיבלתי אותם בתערובת שיפודיות קלאסית (קצת כורכום ופפריקה, קינמון וכמון) והם נחטפו במהירות.

פ"נ המפקדת אקא, מולי ויתר חברי הלהקה של נילס. לבבות אווז

סקציית התוספות מצומצמת ביותר – חומוס של פינתי, טחינה תוצרת בית, סלט שורשים פריך (כדי שיהיה משהו חמוץ לשבור את כל השומן הבשרי הזה). מעל כולם מושל בכיפה הסלט שהוא בעיני בן הלוויה המושלם לכל בשר צלוי (ובמיוחד לבשרים פיקנטיים סטייל נקניקיות מרגז, טלה, או קבבים) – סלט עגבניות בעמבה.

לא בדיוק המזון האידאלי לדייט. אבל מי צריך דייט כשיש עגבניות בעמבה?

הסלט הזה, כמו שאולי הבנתם משמו, מכיל בעיקר עגבניות ועמבה. אבל כדי שנצדיק את הפוסט הזה גם במישור הפרקטי – הנה מיני מתכון: חותכים עגבניות לחצי ומרוקנים אותן מזרעים וכל הביפנוכו (כדי שלא יעזבו הרבה נוזלים ובמקום סלט תקבלו מרק). קוצצים לקוביות גדולות ומוסיפים פלפל ירוק חריף פרוס לטבעות, בצל סגול פרוס לרבעים וקצוץ לשערות דקות, והרבה כוסברה קצוצה גס. מתבלים ממש לפני ההגשה בהרבה עמבה (כחצי כוס), מעט שמן זית ומעט מלח (העמבה מלוחה מספיק). מערבבים, מגישים, אוכלים ומתרחקים מהציבור – לפחות עד מוצאי יום העצמאות.

בשנה הבאה, אני מקווה, שוב נשב על המרפסת

אלה 16 האכלנים והאכלניות, החברים הכי טובים שלי, שפירקו יפה מאוד את כל הבשר שראיתם פה בתמונות. הם גם פירקו שלושה בקבוקי וודקה, 2 בקבוקי יין לבן, 2 בקבוקי יין אדום, בקבוק ערק וקצת בירה. למרבה השמחה הם כמעט ולא השאירו שאריות. חוץ מהרבה אוכל טוב וחברים טובים היו בערב הזה עוד כמה אירועים שכבר הפכו למסורת – תחרות החזקת תפוחי אדמה אפויים לוהטים, שעוזרת לחמם את הידיים בקור הירושלמי (לשאלתכם – כן, יש גם תפוחי אדמה אפויים ברוטב שמנת ובצל ירוק, כי איך אפשר סטייק סינטה בלי תפוח אדמה ורוטב שמנת ובצל ירוק???).

אזור התדלוק. בירה, כמו פיתות, זה טעות של מתחילים בערב כזה

ולקינוח, חוץ מעוגת בננות הפוכה ועוגת סופלה שוקולד (המתכונים בקרוב), אי אפשר בלי ביקור אצל השכנים. מדי שנה עורכים השכנים שלנו בירושלים ערב קריוקי לכבוד המדינה, ובכל שנה הם צריכים להתמודד עם זה שבסביבות אחת וחצי בלילה (בדרך כלל כשהסינטה על הגריל) אנחנו יורדים לשם ובוחרים לשיר את הדבר הכי לא קשור שיש. השנה זו הייתה המחרוזת המזרחית של אבי סינוואני.

אבי סינוואני מעולם לא נשמע אשכנזי כל כך. וכן, אני יודע ששכחתי להוריד את הסינר

אחרי עשר דקות של שירים רצופים במזרחית שגרמו לחלק מהיושבים בקהל להחליף צבעים (ולחלק אחר דווקא לקום ולרקוד) יש לי את התחושה שבשנה הבאה הם כבר ימהרו להזמין אותנו לשיר איתם. או שאולי זה היה בגלל הריח של העמבה. בכל מקרה, מישהו יודע מתי יוצא יום העצמאות 2012?

ללא מילים, ישראל 2011. בקרוב במוסף הארץ

פורסם בקטגוריה אוכל בבית, עם התגים , , , , , , , , , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

17 תגובות על לתפארת מדינת ישראל – מנגל החלומות

  1. מאת נעמה‏:

    יאי. גוזרת ושומרת.

  2. מאת שורף דקלים‏:

    תשמע, מרשים. באמת ברמה אחרת.

    והתמונה של פס הסלטים זה הכי יום העצמאות – התמונה לקוחה לגמרי מצ'רלי וחצי מהסצנה אצל ארליך ("תביא אורז").

    הלוואי יום אחד תזמין גם אותי לשרוף שם כמה דקלים.

  3. מאת אלון‏:

    נראה תענוג גדול,

    ובאותו עניין מהי עמדתך בנושא גריל גז או פחמים ?

    (איך מקבלים הזמנה לשנה הבאה ?)

    • עמדתי לגבי גריל גז או פחמים היא שאין ספק שגריל פחמים הוא יותר טעים, אבל גם הרבה יותר מסובך לתפעול. בגריל גז, אפילו פשוט יחסית כמו זה שיש אצל הוריי בבית, אפשר להגיע לתוצאות באמת מעולות במינימום מאמץ. אני לא מאמין שלמשל סינטה שלמה כמו שעשיתי אפשר לצלות בצורה אחידה על פחמים. גם המכסה שיש לגריל גז עוזר מאוד.
      לסיכום – אין מה לעשות, הנוחות מנצחת. גריל גז.

  4. מאת דודו שוהם‏:

    הצבת רף גבוה מאד, יש למה לשאוף.

  5. מאת צמח בר‏:

    לא ציינת איפה אתה מעדיף לקנות את פירות הים ואת לבבות האווז…

    אבו חילווה טוב בבשר, רק לא ביום שישי (עמוס מדי).

  6. מאת ויוה‏:

    הי עמית
    הבלוג שלך מקסים. גיליתי אותו לאחרונה ואני נהנית מכל פוסט.
    גם אני מצטרפת לשאלה על פירות הים? היכן אתה מעדיף לקנות?
    דגים אני קונה בד"כ בשוק הכרמל אצל מוסי.

  7. מאת passioneta‏:

    וואוו, נראה נהדר. איזה כיף לך ולחברים שלך!

  8. מאת ציפי‏:

    הסטיילינג של התמונה בסוף הרשומה מנצח. הכי ישראלי שיש.
    הכל נראה טעים ומוצלח ביותר. בודאי שאנכס לעצמי את הסלט עם העמבה.
    כיף גם לקרוא בלי לטעום.

  9. מאת קטמון ותיק‏:

    האם כל כל האוכל והעסקונה מסביב אכן דרושים למו"מ עם דן רומן לגבי העונה הבאה?

  10. מאת ינשופית‏:

    אין לי מילים. השראה מבחינתי.
    בעזרת השם שנה הבאה עושה שחזור מדויק של מה שהבאת פה.
    שאפו!

  11. מאת גדי‏:

    אח, הגעגועים…
    אני לא מאמין ששנתיים רצוף פספסתי את הסעודה. עושה חשק מטורף!

  12. מאת דן-יה‏:

    חייב להוסיף אזהרה בראשית הפוסט: לא מיועד לצפייה לפני שעת ארוחת הצהריים, עשוי לגרום לחשק לסטייק בעשר בבוקר.
    עכשיו אני תקועה במשרד עם צורך עז בבשר ורק טוסט עבש מנחם אותי.

    פוסט מצוין, תודה.

  13. מאת איציק הראל‏:

    כרגיל, גרמת לי לרייר ולקנא.
    מזמין מקום לשנה הבאה כבר מהיום…
    איציק

  14. מאת רותם פרץ‏:

    ת'אמת, מרשים בכל קנה מידה.
    גם אנחנו מזמן הבננו שלנסות ולחפש את עצמך בחוץ, בזמן יום העצמאות זה לא שפוי, ובעיקר לא מהנה.
    נתת לי השראה לשנה הבאה, יש בהחלט כמה דברים שאני הולך לאמץ.

  15. מאת יוני‏:

    מנגל גז מדהים לכל סוגי הבשר

  16. מאת יוני‏:

    מדהים שעם מנגל גז ניתן להכין את ארוחת השחיתות הזאת

להגיב על איציק הראל לבטל

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>