לא מחכה להם – Shake Shack, London

אימפריית ההמבורגרים האמריקאית Shake Shack פתחה סניף ראשון בלונדון, והשמחה רבה • ליאור פרידמן, האיש שלנו בבריטניה, עמד בתור, וקיבל בסוף קציצה וצ'יפס שממש לא גילו לו את אמריקה

Shake Shack London"אירופה לאירופאים, אמריקה לאמריקנים"
(ג'יימס מונרו, הנשיא החמישי של ארה"ב)

זה לא סוד שהבריטים מנהלים מערכת יחסים מורכבת עם הקולוניה לשעבר מהצד השני של האוקיינוס. גם מבקרים לרגע לא יתקשו לזהות את חרחורי הבוז (המוצדקים בחלקם) של הלונדונים הוותיקים מול התוצרים ההמוניים (בחלקם) של התרבות האמריקנית, שגזלה מהם את ההובלה העולמית והתהילה הנלווית. אבל כשזה מגיע לאוכל, כל אנגלי גדל עם רגשי נחיתות מול אמריקה הגדולה, ובעצם מול רוב אומות העולם.

בלונדון הקוסמופוליטית, שמרבית תושביה יכחישו מיידית כל קשר בינם לבין הממלכה שמסביבם, השכילו להבין את החיסרון הזה ולהפוך אותו ליתרון. במקום לצאת למלחמה על יוקרת המטבח המקומי, למה לא לאמץ את הדברים הטובים והנכונים שמסביב? וכך, העיר הגדולה באירופה הפכה לשדה ניסויים של כל טרנד קולינרי איפשהו בעולם הנאור: מטבח מולקולרי – צ'ק, משאיות אוכל – צ'ק. ועכשיו, היישר מניו יורק, לונדון חווה את פריחתו המחודשת של ההמבורגר, שכאן מעדיפים לקרוא לו גורמה-בורגר.

האמת היא שיש בלונדון המבורגרים טובים כבר די הרבה זמן (פירוט בהמשך), אבל הפלישה הגדולה התחילה בסוף השבוע האחרון. בזמן שהגויים מאמריקה חגגו עדיין את יום העצמאות, שתי מעצמות המבורגר מייד אין דה USA כבשו את לב הקונצנזוס הלונדוני בקובנט גארדן, בין יורקי האש והפסלים האנושיים לשוק התיירים המוכר. לפני כחצי שנה פתח כאן המסעדן קית' מקנאלי את הנציגות הלונדונית של בלתזאר הניו-יורקית, מקום שהוא אביו-מולידו של הבראסרי התל-אביבי. כעת, ברדיוס של פחות מ-150 מטר, נמצאות בווסט אנד של לונדון שתיים מרשתות ההמבורגרים החשובות בעולם.

בקרוב אצלנו? לא הייתי בונה על זה

בקרוב אצלנו? לא הייתי בונה על זה

הראשונה היא Five Guys, מזללה שהתחילה בוושינגטון הבירה והפכה לשם דבר בייחוד בזכות הלקוח הקבוע ברק חוסיין אובמה (למעוניינים - הפייבוריט של הנשיא זה צ'יזבורגר חלפיניו). אבל עם כל הכבוד למפקד העליון, אין ספק שהכניסה הדרמטית האמיתית היא של Shake Shack –מקדש הפאסט פוד של מסעדן העל דני מאייר. מה שהתחיל ב-2004 בתור דוכן במדיסון סקוור פארק הוא היום מפלצת שמנונית אך חיננית שאי אפשר להתחמק ממנה כשמבקרים בארה”ב. Shake Shack היא כנראה האחראית לכך שלמרות שתמיד אכלנו המבורגרים, עכשיו פתאום החלטנו שהם הפכו לטרנד.

בלונדון אנשים יותר אדיבים, וגם לא דוחפים בתור לקציצה

בלונדון אנשים יותר אדיבים, וגם לא דוחפים בתור לקציצה

הנוהל בשייק שאק לונדון נראה ומרגיש בדיוק כמו בסניפים מעבר לאוקיינוס ומתחיל, כמובן, בעמידה מתישה בתור. רצה הגורל והסניף נפתח באחד הימים הבודדים החמים באמת שיש בלונדון בשנה. אולי בגלל זה, ואולי בגלל הפתיחה החגיגית יצאו העובדות עם כוסות לימונדה קרה לממתינים, ובכך הבטיחו שלא נתייאש. מספיקה היכרות קצרה עם בריטניה כדי להבין עד כמה סוג כזה של תודעת שירות לא קיים כאן – שיחוק לכל הדעות. רוב האנשים שעמדו מסביבי בתור היו תיירים, שדווקא לא הגיעו מארה"ב.

גרפיקה פשוטה, מוכרת ואהובה. ככה עושים מותג

גרפיקה פשוטה, מוכרת ואהובה. ככה עושים מותג

קריאה בתפריט בזמן ההמתנה מלמדת שמאייר עשה כמה התאמות לשוק הבריטי, בעיקר בבשר (100% מסקוטלנד) ובקינוחים שכוללים שיתוף פעולה עם מאפיית סנט ג'ון האהובה ממזרח העיר. כדי להשוות כמו שצריך הלכתי על הזמנת השייק שאק הקבועה שלי, שנדגמה לאחרונה לפני פחות מחודש בתפוח הגדול: ShackBurger (המבורגר הבית), צ'יפס ופיפטי/פיפטי – חצי לימונדה וחצי תה קר (סה"כ 10.75 ליש"ט). ניצלתי את העובדה שזה היום הראשון, וביקשתי גם טעימה קטנה של מילקשייק וניל. הקופאי, במפגן לארג'יות חריג שעלול להביא לשלילת אזרחותו, נתן לי חצי כוס און דה האוס. גם יתר העובדים בשרשרת החיול הפאסט-פודית היו אדיבים ומתקתקים על גבול המעצבנים, כמו שרק הדוד סם יודע לשבט.

"לא אדוני, אני מצטערת, אבל אי אפשר להוסיף שעועית להמבורגר. וגם לא מארמייט". קופאיות מתמודדות ככל יכולתן

"לא אדוני, אני מצטערת, אבל אי אפשר להוסיף שעועית להמבורגר. וגם לא מארמייט". קופאיות מתמודדות ככל יכולתן

למרות העומס היחסי ביום הראשון, הפרוצדורה הייתה מהירה למדי. כמה דקות אחרי ההזמנה הביפר רעד והמגש נאסף. השולחנות, ייאמר לשבחם, נמצאים ממש בלב השוק של קובנט גארדן, מתחם שבו תיירים בדרך כלל משלמים מחיר מופקע רק בשביל הזכות לשתות כוס קפה בישיבה. והנה, עכשיו אוכלים כאן ארוחת המבורגר שלמה ב-10 פאונד. לא רע. האוכל, לעומת זאת, לא גורם לך להרגיש שההמתנה הייתה שווה את זה. הקציצה הדקיקה והלא רעה של שייק שאק אמריקה קיבלה טוויסט צמיגי באדפטציה הבריטית, והצ'יפס עבר תהליך דומה בהשראתה. מי שהצילו את המצב היו הלחמנייה (בריושית ורכה) והמילקשייק הסמיך, שאולי היה יותר ערב לחיך בגלל שהגיע בתור צ'ופר. בלי קשר, אני מנצל את הבמה הזאת לקרוא למקומות בארץ להכליל את הפיפטי/פיפטי כמשקה לגיטימי בתפריט וכמצנן מעולה לקיץ.

סלחו לי, כן? אבל צ'יפס מסולסל זה הכי בורגר ראנץ' כבר לפני 20 שנה. הארוחה של ליאור

סלחו לי, כן? אבל צ'יפס מסולסל זה הכי בורגר ראנץ' כבר לפני 20 שנה. הארוחה של ליאור

וגם הקציצה, בואו נודה על האמת, לא נראית משהו. וכן, זו לגמרי הקינאה שכותבת מגרוני את הכיתובים האלה

וגם הקציצה, בואו נודה על האמת, לא נראית משהו. וכן, זו לגמרי הקינאה שכותבת מגרוני את הכיתובים האלה

שייק שאק מומחים ביצירת ההייפ הנדרש. בדרך החוצה הסועדים מוזמנים להצטלם עם הידיים השמנוניות בתא פוטו-רצח המכונה SnapShack, כדי שחס וחלילה אף אחד מהחברים והעוקבים לא יפספס את תחנת החובה החדשה לתיירים. גם הרציניים בעיתוני בריטניה לא עמדו בפרץ ויצאו לדווח, ובאינסטגרם ובפייסבוק היה קשה להתחמק מתמונות של חברים לונדוניים שהיו חייבים להחתים דרכון בצ'יפסר החדש בשכונה.

בתמונה: אנשים שלא מספיק להם להתלהב מעצמם באינסטגרם

בתמונה: אנשים שלא מספיק להם להתלהב מעצמם באינסטגרם

ל-Five Guys החדשה, שמקבלת ביקורות לא רעות, טרם יצא לי להגיע. אבל אני חייב לציין (שוב) שגם ללא סיוע אמריקני, התחושה היא שסצינת ההמבורגרים בלונדון התפתחה באופן עצמאי לשוק שנותן פייט ראוי בהחלט לכל אורח זר. הנה כמה דוגמאות שאף אחד מהן לא תאכזב אתכם בביקור הבא בעיר:

Byron רשת המבורגריות מצוינת שגדלה בצורה מטאורית, בשנים בודדות, לעשרות סניפים בלונדון ובבריטניה. חביבה על שר האוצר המקומי ג'ורג' אוסבורן, אדם שבניגוד לאובמה דווקא עשוי להבריח לקוחות. בכל זאת, בביירון יש תפריט פשוט ולא מתוחכם, מלצרים ידידותיים ומגניבים באמת, תוספות יצירתיות ליד (קישואים מטוגנים, למשל) ודגש על חומרי גלם ברמה גבוהה.

MEATliquor  בעיני זו הקציצה הטובה בעיר. העסק התחיל ממשאית המבורגרים (MeatWagon) שהייתה במשך תקופה הסוד הכמוס של חובבי הבשר. מאז החברים התגלגלו למסעדה סמוך לבית הכלבו סלפרידג'ס ברח' אוקספורד, ולמסעדה אחות במזרח לונדון. גם כאן רצוי להתכונן לעמידה בתור ולהצטייד במלאי מפיות מהמלצרית.

Haché  טוויסט צרפתי מצוין שזכה לחותמת איכות של השף גורדון רמזי. מבחר עצום של קציצות מסוגי בשר שונים ובקונפיגורציות שונות של ממרחים ותוספות, כולל אפילו אופציה לבחור בין לחמניית בריוש לג'בטה.

Burger and Lobster  עוד מוסד לונדוני חדש ומדובר. בתפריט הבינארי של ברגר אנד לובסטר אפשר לבחור (ניחשתם) רק בין מנת סרטן לבין המבורגר. המחיר זהה (20 ליש"ט), כך שהלובסטר נשמע לכאורה כמו תמורה טובה יותר לכסף, אבל הקציצה הגדולה והעסיסית שלהם תגרום לכם לחשוב שוב.

Lucky Chip  משאית ההמבורגרים הזאת היא מעין פטה מורגנה שמפציעה כשמתחשק לה, בעיקר ב- Netil Market שנמצא במזרח העיר ופועל בשבתות. התור ארוך, הכיסאות לא נוחים, הצוות לפעמים מעצבן וההמתנה להזמנה ארוכה להחריד. ועדיין, ההמבורגר והצ'יפס (וגם הנקניקיות) של לאקי צ'יפ ממכרים, והם מהטובים ביותר שיש (הערת העורך: ליאור התעקש לסחוב אותי למקום הזה, ואני מודה לו על כך מעומק לבי. המבורגר וצ'יפס פשוט מעולים).

כל השמות הנ"ל הרוויחו ביושר את המעמד שלהם בזירה הקולינרית הלונדונית, והם שווים ביקור עוד לפני שהולכים לעשות צ'ק אין בסניפים המקומיים של הרשתות המבוססות מארה”ב. זה אמנם המבורגר, ואנחנו יודעים מאיפה הוא הגיע, אבל אם כבר הגעתם ללונדון, אין לכם שום סיבה לחפש את אמריקה.

ליאור פרידמן, לונדון (liorf@)

וזה כבר ההמבורגר של לאקי צ'יפ כפי שאני (עמית) צילמתי בביקור האחרון. תודו שהוא ניראה יותר טוב

וזה כבר ההמבורגר של לאקי צ'יפ כפי שאני (עמית) צילמתי בביקור האחרון. תודו שהוא ניראה יותר טוב

פורסם בקטגוריה אורחים, לונדון, ליאור פרידמן, עם התגים , , , , , , , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

4 תגובות על לא מחכה להם – Shake Shack, London

  1. מאת עדי‏:

    Shake Shack פתחו סניף ליד הבית שלי.
    שבוע שעבר עמדתי יפה יפה בתור.
    מה זה סתם? הכי סתם!
    ההשוואה לבורגר ראנץ מתבקשת לא רק בגלל הצ'יפס המסולסל אלא גם בגלל קציצה דקה וחסרת טעם ולחמניה עלובה.
    עדיף כבר בורגראנץ – לפחות שם יש רטבים עם טעם נוסטלגי :-)

  2. מאת מיכל‏:

    הייתי בדיוק שם ביום ראשון בערב, לא ידעתי שהסניף זה עתה נפתח, למרות שהיתה התקהלות גדולה יחסית לשעה המאוחרת. כל הקובנט גרדן היה סגור ושקט, רק המקום הזה המה. לא חשבתי לטעום כי המבורגרים זה הדבר שאכלתי הכי הרבה בלונדון, מנה אחת יותר מפיש אנד צ'יפס. יש בלונדון גם את ה- gbk שאני תוהה אם ליאור התעלם ממנו כי הוא לא נחשב משובח. אני דווקא חיבבתי אותו.

  3. מאת אלעד‏:

    חזרנו הבוקר מסופש שכלל קצת אולונגי (נופי החדשה יחסית ממש לא משהו), קצת ג׳יימי, קצת סנדוויצ׳ים בשווקים והרבה אלכוהול במערב, מזרח וכל מקום אחר (כולל בpolpo שהמלצת עליה תודה) אבל בעיקר ארוחת טעימות מופתית בyauatch. והתור לשייק שאק בקובנט גרדן ארוך מכדי להיות מובן (לא שניסינו.. בטח לא ב30 מעלות)..

  4. מאת ברוך‏:

    הסתובבתי לתומי ליד תחנת Gloucester Road ערב אחד שבוע שעבר, ובהעדר רעיון ממוקד לגבי ארוחת ערב נזכרתי שקראתי את ה איזכור הקצר של Byron ומוכרח לומר שהחוייה היתה נהדרת:
    – שירות ידידותי וסבבה
    – אוירה רגועה אפילו שהיה הומה אדם סביב 1800 בערב
    – המבורגר הטוב ביותר שאכלתי מזה הזמן – הזמנתי את המבורגר הבית (לא זוכר איך קורים לו) – עושר של טעמים, תענוג.

להגיב על עדי לבטל

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>