האמת הלא נוחה – גירסת הסושי

סרט תיעודי חדש מביא למסך את הצד השלילי של קדחת הסושי העולמית • הביקוש עולה, ההיצע יורד והיקפי הדיג מתגברים • התוצאות, מבחינת כדור הארץ לפחות, עלולות להיות הרסניות

האמת? זה היה קצת צפוי. אחרי שגילינו שתעשיית הבקר אחראית להתחממות כדור הארץ יותר מכל המכוניות גם יחד, אחרי שנפיחות הכבשים גמרו לנו את האוזון, אחרי שסיפרו לנו מה קורה למי שאוכל מזון מהונדס גנטית או ג'אנק פוד – אחרי כל אלה זה היה כנראה עניין של זמן עד שתימצא המטרה הבאה. עכשיו הגיע תורו של הסושי לעלות על המוקד, ולהפוך לשטן התורן של מחבקי העצים (והדגים), ידידי כדור הארץ והאוקיינוסים וגם סתם היפים.

Sushi – The Global Catch הוא סרט תיעודי חדש שמציג את הדרך שעשה הסושי ב-30 השנה האחרונות. כיצד הפך הסושי מאוכל רחוב בסיסי אך אלגנטי שייחודי לאזור טוקיו למשהו שאפשר למצוא בכל תחנת דלק במדינה מערבית ממוצעת – חטיף שנאכל גם תוך כדי צפייה בפוטבול במדינת טקסס שבארצות הברית. ב-30 השנה הללו הפכה הכנת הסושי מאמנות לתעשייה שמגלגלת מיליארדי דולרים בשנה (18 מיליון דולר עוברים מדי יום דרך שוק הדגים של טוקיו, למשל). אם בעבר היפנים דרשו שבע שנות הכשרה לטבח לפני שהוא בכלל נוגע באצת הנורי הראשונה שלו, הרי שהיום יש מכונות שמגלגלות את הרולים וטבחי סושי שמוכשרים בסרט נע, אם בכלל, על מנת לספק את הביקוש העולמי של האדם המערבי לטבחי סושי בעלי מראה "אותנטי".

ג'פניקה, גירסת ארצות הברית. דוכן סושי בטקסס

התוצאה על פי הסרט, לפחות מן הבחינה האקולוגית, היא בעלת פוטנציאל קטסטרופלי. זנים מסוימים של דגים, ובראשם הטונה כחולת הסנפיר, הגיעו למצב של איום ממשי על יציבותם. שרשרת המזון הטבעית באוקיינוסים הופרה, וניצבת כעת על קצהו של צוק תלול. הביקוש לדגים רק הולך ועולה, וההיצע הולך וקטן. המחירים מזנקים, אבל הדיג לא נפסק. המשך המגמה יאיים, על פי יוצרי הסרט, על הדגה בעולם כולו.

Sushi: The Global Catch – Trailer from Sakana Films on Vimeo

הקרנת הבכורה של הסרט תיערך השבוע בפסטיבל הקולנוע של סיאטל. אין לי מושג אם יש סיכוי שהוא יגיע לארץ בצורה כלשהי, אבל אני מניח שתוכלו לחפש אותו באינטרנט או באתרי שיתוף הקבצים הקרובים למקום מגוריכם (ולא שמעתם את זה ממני). כולי תקווה שאחד מפסטיבלי הסרטים הקרובים בארץ (ירושלים למשל) ישכיל להביא אותו להקרנה כאן בארץ. עד אז, נסתפק בטריילר.

פורסם בקטגוריה עלו ברשת, עם התגים , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

4 תגובות על האמת הלא נוחה – גירסת הסושי

  1. מאת דניאלה‏:

    אז…מה עושים?

  2. מאת אסף‏:

    הבעיה היא לאו דווקא סושי אלא דיג מסחרי בכלל שהוא בעיני דבר לא מוסרי.
    תארו לעצמכם מצב בו חברת סופרמרקטים הולנדית יורדת לסאוונות של אפריקה עם מכונות ירייה ומשאיות קירור, קוצרת זברות, גנו ואימפאלה, אורזת ושולחת לסופרים שלה באירופה.
    נשמע מופרך? זה מה שקורה בים כל יום. שוד של הטבע.
    משאב טבעי שלכאורה לא שייך לאף אחד, תפוס כפי יכולתך וטכנולוגיה שרק הולכת ומשתפרת – ראדארים שמגלים מיקום מדויק של להקות דגים, רשתות ענק שמעלות את כל מה שמתחתן ודגים שאין להם באמת סיכוי.
    אם לא הטרנד הדגנרטי והפסודו ירוק של ההתחממות הגלובלית, אולי היה נשאר זמן וכסף לטפל גם בבעיות אמיתיות.
    העיקר שכשהם נפגשים בועידות הלהג שלהם בקנקון וקופנהגן הם בטוח אוכלים "דגי בר" הם הרי הרבה יותר טעימים…
    יש עוד סרט מעניין בנושא שנקרא The End of The Line

  3. מאת ליה‏:

    בשם ההיפים ומחבקי העצים אני ממש שמחה שאתה נותן במה גם לצד המפחיד של הנהנתנות הקולינרית. יש!
    וכמו שאמרו מעלי, אם תעשיית המזון היתה יותר מצומצמת ושפויה יכולנו לאכול הכל בלי רגשות אשם.
    בקרוב – מוזמן לערב סושי צמחוני אצלי בבית ביפו אינשאללה

  4. מאת ענת‏:

    הבעיה אמיתית כאן היא אך ורק התפוצצות האוכלוסין.יש יותר מדי אנשים בעולם וזאת עובדה.הדבר היחיד שיעזור הוא הגבלת ילדוה מבוקרת וככה לכולם יהיה מספיק מזון ומספיק משאבים ומספיק אוויר נקי.אין מה לעשות,ככל השאכולוסיה גדלה גם אם אין שיגעון קולינרי כזה או אחר,או לצורך העניין השפע המערבי המוגזם,צריך להאכיל את כולם.
    אם לכולם יהיו פחות ילדים,יהיה יותר מקום ותהיה רווחה אמיתית

להגיב על אסף לבטל

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>