אחרי סוף שבוע שכולו אש, עשן ומועקה גדולה על הנשמה, אין משהו שיותר טוב למצב הרוח מסיר גדול של קציצות • את הטוויסט מספקים ירקות שורש ורוטב רימונים ממזרי, שצובע הכל בסגול משגע
אני לא זוכר איפה נתקלתי בפעם הראשונה במתכון הבא – יש מצב שזה היה באחת התוכניות של אהרוני לפני משהו כמו שלוש שנים. זכורה לי במעורפל רביצה על הספה מול הטלוויזיה כשפתאום צד את עיני תבשיל בצבעים משגעים של סגול וכתום, עם קציצות בשר שמנמנות וניחוחות קצת אחרים, של ג'ינג'ר כוסברה וכמון. אני כמעט לעולם לא עושה את זה, אבל אז איכשהו הבנתי שכדאי לי לרשום מה שאני רואה, כי מדובר בשיחוק רציני. איזה מזל שלא התעצלתי לקום להביא דף ועט…
קציצות הבשר האלה, ברוטב רכז רימונים עם ירקות שורש, הן אחד המתכונים הכי שובי לב שאני מכיר. אין כמעט מישהו שטועם אותו (או אפילו רואה תמונה שלו) שלא מתאהב בו מייד. הוא צבעוני, מיוחד ואפילו קצת חגיגי. בתקופה שבה עבדתי ב"ערב טוב עם גיא פינס" התבשיל הזה הפך לאחד המאכלים הרשמיים בארוחות המשפחתית של בנות המערכת, ובצדק. בקיצור – עכשיו כשמזג האוויר מתקרר, ירקות השורש מרימים את ראשם והכוסברה שוב יפה ורעננה – זה הזמן לקציצות. מה שאתם צריכים הוא פחות או יותר:
- 750 גר' בשר טחון (כדאי להשתמש בתערובת עם שומן כבש)
- 2 ביצים
- פירורי לחם
- בצל ושום קצוצים דק
- פלפל ירוק חריף (לא חובה)
- כמון (עדיף זרעים, אבל אין בעיה להשתמש בטחון)
- כמה סלקים וגזרים יפים וקלופים
- בצלצלי שאולט קלופים (אם אין, אפשר להסתפק בבצל סגול קצוץ לרבעים)
- שורש ג'ינג'ר טרי
- הרבה כוסברה טרייה
- לרוטב: רכז רימונים, לימון, סוכר, שמן זית
מתחילים עם הקציצות: קוצצים דק בצל, שום, שורש ג'ינג'ר, הרבה כוסברה ו(מי שרוצה) פלפל ירוק חריף מנוקה מגרעינים ועוקצים. מערבבים את כל מה שקצצנו בקערה גדולה עם הבשר ומוסיפים את הביצים, פירורי הלחם, כמון, פלפל שחור (בנדיבות) ומלח. לשים היטב (בידיים, ברור שבידיים. זה כל הכיף של קציצות), טועמים ומתקנים תיבול.
יוצרים קציצות עגולות וקצת שטוחות, טובלים בפירורי לחם משני הצדדים ומשחימים במחבת עם קצת שמן זית. כשהקציצות שחומות מוציאים אותן ושומרים בצד, ומשתדלים שלא לחסל יותר מדי מהן ככה, בלי הרוטב, עוד לפני הבישול. זה לא קל.
בזמן שהקציצות מיטגנות מקלפים את הסלק והגזר ולקצוץ לחתיכות גדולות, מקלפים את השאלוטס, ומכינים את הרוטב לבישול. בסיר גדול, שיכיל את כל התבשיל, מערבבים פחות או יותר את הכמויות הבאות:
- חצי כוס רכז רימונים
- חצי כוס סוכר
- חצי כוס מיץ לימון
- בערך שלוש כוסות מים
- כמה חתיכות של ג'ינג'ר קצוץ גס, מלח ופלפל
הרוטב צריך להיות חמוץ מתוק כזה, אבל לא מתוק מדי. כאן זה לא פולניה, אלא משהו יותר לכיוון בוכרה. קחו בחשבון שכל הטעמים הופכים עמוקים הרבה יותר אחרי הבישול, ולכן אולי בטעימה של הרוטב בהתחלה הוא עלול להיראות לכם קצת מוזר. אל תדאגו.
כשהרוטב רותח מוסיפים לסיר את ירקות השורש הקצוצים ואת הקציצות. מביאים לרתיחה מחודשת, מכסים ומבשלים על אש קטנה. אחרי 45 דקות תגלו שחלק לא קטן מהרוטב נספג בקציצות, ושהכל הפך מבלאגן צבעוני למין חגיגה אדומה-סגולה בניחוח מערפל חושים. מפזרים קצת כוסברה טרייה קצוצה ואפשר גם גרגירי רימון. אגב, לא ייקרה כלום אם תבשלו את זה גם קצת יותר זמן, ובטח ובטח שלא ייקרה כלום אם אתם רוצים לארח עם המנה הזו ותכינו אותה יום קודם. להיפך, הטעמים רק ישביחו.
את זמן הבישול תנצלו כדי להכין סיר של אורז לבן ואיזה סלט קטן ומרענן, ויש לכם ארוחה שבאחריות תעשה לכם קצת יותר שמח בנשמה. שבוע טוב, ובתיאבון.
נראות נפלאות, צבעוניות ומנחמות.
גם אני לא מוותרת על שומן הכבש בבשר הטחון.
יופי של מנה!
נראה מעולה! ממש עשה לי חשק להכין. חוץ מהכוסברה שאצלי תוחלף בפטרוזיליה…
נראה מעולה, הצעת ההגשה עושה עוול לדבר הזה. מזכיר מרק קובה סלק, אבל בלי לבזבז זמן יקר על סולת, עם להתרכז בעיקר.
מחשבותיי בדיוק!
איזה מזל שלא נשארת אדיש ,ישר למועדפים………
תודה
אכן שובה לב.
מצטרפת לאלו שלא יכולים לעמוד במתכון ואפילו בצילומים שלו. מאתמול הרשומה הזו פתוחה על המסך שלי והבוקר (בצעידה בשדות) נפלה ההחלטה: זו המנה העיקרית ביום שישי בערב.
כייף של בלוג
למה אחרי אש ותמרות עשן הכי טוב לאכול קציצות כדי לשפר את מצב הרוח? למה לא, למשל, לאכול אומצה עסיסית ומדממת, או סופלה שוקולד עשיר, או אולי גוגל מוגל עם זרזיף וניל קטן לקישוט?
ראיתי את הצילום האחרון וזה שלפניו ואני חייבת להגיב- לא ניסיתי ולא טעמתי אבל בתמונות זה נראה כמו קציצות שאמי היתה מכינה במיוחד לפסח- הקציצות מעט שונות בשר בקר טחון, מעט שום, פלפל שחור מלח – מעט לחם יבשו\או פרורי לחם (בפסח כמובן עם קמח מצה)- מטגנים וזה כל הסיפור של הקציצות. כל הסיפור הוא הרוטב שהצילומים הנ"ל הזכירו ואני ממליצה לנסות .אני במשך שנים הייתי מבשלת את הסלק לרוטב סמיך ומוסיפה מעט סוכר
מעט מלח ופלפל שחור גרוס (אצלי זה לא מעט יש די הרבה סוכר ,מלח ופלפל שחור אוהבת טעמים עזים)
ומאחר ברוטב של אימי היה טעם אלכהולי מעט, הייתי מטגנת תחילה מעט בצל ומסיפה יין לבצל, ואת זה מוסיפה לרוטב הסלק.
שנים לאחר מכן ,אימי סיפרה שזה בכלל לא כך נעשה(מה פתאום יין..)אמי מספרת על אמה (סבתי שנספתה בשואה בהיות אימי בת 12)ששבועים לפני פסח היתה חותכת סלק ושמה עם מעט מאוד סוכר בכלי זכוכית וכך נוצר אותו טעם אלכהולי לסלק
מעין שיכר קל מסלק שאותו מבשלים עם מעט מלח ופלפל שחור ומוסיפים את הקציצות.
המתכון הוא יחודי(לא נתקלתי בשיטה הזו במתכונים אחרים) ובעל טעם מיוחד.
היי עמית!
הייתי חייבת לפרגן לך על הקציצות מהעולות! הכנתי אותן לא מזמן ויצא ממש טעים (אם כי קצת מרקי אבל גם זה היה טעים אז לא נורא). מה שכן- אתה יכול אולי לכתוב כמויות יותר מדוייקות בפעם הבאה? נראה לי שאני משתייכת לאלה שזה לא בא להם בטבעיות… בכל אופן- אני ממשיכה להנות מהבלוג שלך אז תודה ונתראה בתגובה הבאה
היי קרן,
אם יצא לך יותר מדי רוטב את יכולה לסיים את הבישול כשהסיר לא מכוסה – זה יגרום לצמצום מסוים של הרוטב. עוד אפשרות היא להוציא את הקציצות והירקות מהסיר, ולצמצם את הרוטב בנפרד.
לגבי הכמויות – אשתדל…
כיף לשמוע ממך.
נראה מעולה !!!
אפשר להשקיט מעט את המצפון הקלורי ולהימנע מהטיגון ? פשוט לקצץ קציצות ולהכניס לרוטב as is ?
אני מעולם לא ניסיתי, אבל לא מאמין שצריכה להיות בעיה לכדרר את הקציצות ופשוט להכניס אותן לרוטב ברתיחה. אולי זה מחייב טיפה יותר נוזלים בסיר (להגדיל מעט את כמות הרוטב) אבל זהו.
מה שכן – לטגן זה הרבה יותר טעים…
אז ככה : סלק לא היה לי וכוסברה אני לא אוהבת, אז החלפתי בהמון נענע טרייה וגם פטרוזיליה שנקצצו דק-דק . ברוטב שמתי כמות נכבדה של רכז רימונים, סילאן, ועגבניות (רסק + מרוסקות), הוספתי לתוך הקציצות בהרט , ופלפל חריף ברוטב, עם חלה רכה וביתית ליד זה – להתעלף.
אז זה לא אותו מתכון, וגם טיגון הן לא עברו, אבל הרעיון של רכז הרימונים עבד יופי
רכז רימונים זה דבר נהדר. אני מתבל הרבה פעמים סלט ירקות קצוץ ברכז רימונים במקום בלימון, כמו שעושים בתורכיה. זה נפלא.
יצא מוצלח ביותר!
נראלך שאפשר להחליף את הסוכר בגילאי לנמנעים מסוכר?
בסילאן כמובן לא בגילאי